Site icon Tetova Expres

Mbi 12.000 kontrolle inspektuese, asgjësohen rreth 56 ton ushqim i pasigurt

Kontrollet e inspektimit të ushqimit që nga fillimi i këtij viti kanë tejkaluar numrin prej 12.000 vetëm në qarkullimin e brendshëm. Si të pasigurta, deri më tani janë asgjësuar rreth 56 ton ushqim me origjinë shtazore dhe joshtazore. Për shkeljet e identifikuara u shqiptuan 1.325 masa nga të cilat 260 ishin gjoba dhe dënime të tjera si ndalime të përkohshme për kryerjen e aktiviteteve, ndërsa u ngritën kallëzime për kundërvajtje, tha sot drejtori i Agjencisë për Ushqim dhe Veterinari (AUV), Oliver Milanov.

Në fjalimin e tij në tribunën për të rritur ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me sigurinë ushqimore, Milanovi theksoi se kryhen kontrolle shtesë për çdo dërgesë e cila importohet në vend.

“Që nga fillimi i këtij viti si ushqime të pasigurta janë kthyer 10 dërgesa, pjesa më e madhe për shkak të importeve nga rajone/vende të ndaluara. Është asgjësuar një dërgesë me ushqim me origjinë shtazore me peshë 207 ton, ndërsa si ushqime të pasigurta u asgjësuan rreth 30 ton ushqim me origjinë joshtazore, më shumë se gjysma e ujit mineral të importuar, për shkak të kontaminimit bakteriologjik, jodizimit të pamjaftueshëm të kripës dhe mbetjeve të përcaktuara të pesticideve në perime”, potencoi drejtori.

Sipas tij, në zinxhirin e ushqimit të sigurt, përveç shkencës, institucioneve dhe operatorëve, një hallkë shumë e rëndësishme janë qytetarët të cilët shpesh ngrenë alarme për mospërputhje. Akuzat më të shpeshta që lidhen me sigurinë ushqimore janë mosrespektimi i praktikave të mira të higjienës (DHP) dhe HACCP, shitja e produkteve me afat të skaduar, punë pa miratim, prania e kontaminenteve në produkte, dyshim për helmim nga ushqimi dhe shitje të produkteve me veti organoleptike të ndryshuara, mashtrim të konsumatorit, si dhe dyshim në cilësinë e produktit.

“Që nga fillimi i këtij viti deri më tani përmes Departamentit të mbrojtjes së konsumatorit janë më shumë se 360 ​​iniciativa për mbikëqyrje inspektuese. Si akuza më të shpeshta që lidhen me sigurinë ushqimore janë mosrespektimi i DHP dhe HACCP (36 iniciativa), shitja e produkteve me data skadimi të skaduara (26), punë pa miratim (24), prania e ndotësve në produkt (17), dyshimi për helmim nga ushqimi (16), shitja e produkteve me veti organoleptike të ndryshuara (16), mashtrimi i konsumatorit (14), dyshime në lidhje me cilësinë e produktit (5)”, informoi Milanov, duke shtuar se janë marrë masa për shumicën e tyre.

Advertisement

Tribuna e sotme e organizuar në bashkëpunim me Agjencinë evropiane të sigurisë ushqimore (EFSA), është në kuadër të aktiviteteve të AUV-së me rastin e shënimit të 7 Qershorit, Ditës botërore të sigurisë ushqimore. Përfaqësues nga Agjencia evropiane do të prezantojnë rolin dhe rëndësinë e EFSA-s në sistemin e sigurisë ushqimore të BE-së dhe integrimin e vendeve përfituese të IPA-s. Përfaqësues nga AUV do të flasin për rolin dhe rëndësinë e AUV-it në lidhje me sigurinë e ushqimit dhe ushqimit për kafshë. Është parashikuar dhe panel diskutim në të cilën do për të diskutohet për nevojat ushqyese dhe zakonet e të ushqyerit, si dhe pretendimet ushqyese dhe shëndetësore.

Exit mobile version